Çocuğunuzun Ekran Kullanımını Nasıl Daha İyi Yönetirsiniz?

Otizm Ekran ilişkisi

Son yıllarda ailelerin en çok zorlandığı konular arasında çocuklarının uygunsuz içerikler izlemesi ve bilinçsiz biçimde ekran kullanımı yer almaktadır. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması ile birlikte ekran kullanımı, herkeste olduğu gibi, çocuk ve gençlerde de çok fazla arttı. Aileler genellikle bunun ne kadar zararı olabileceğini bilseler de kontrolü sağlamakta oldukça zorlandılar, zorlanıyorlar.

Özellikle, ilk üç yaş çocukların ekran kullanımının kısıtlanması önerilmektedir.

Klinikte erken yaşta yoğun olarak ekrana maruz kalmış çocuklarda otizm spektrum bozukluğuna benzer bir tablo çok sık karşılaştığımız bir durum. Uzmanların bu konuda birçok kez uyarması ve bu konunun öneminin vurgulaması ile aileler artık çocuklarının erken yaşta ekran kullanımını oldukça kısıtlıyorlar. Bazı ailelerin ise bu uyarıları çok katı kurallara dönüştürdüğüne şahit oluyorum. Bu yüzden yeni yapılan bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Literatürde önemli bir yere sahip Frontiers in Psychology’de yayınlanan erken yaştaki ekran kullanımının çocuklar üzerine etkilerini inceleyen çalışmada elde edilen sonuçlar klinik uygulamamdaki önerimlerimle paralellik gösteriyor. Bu çalışmada ekran kullanımında nicelikten daha önemli olan niteliğe ve bağlama odaklanılmasının önemli olduğunu gösteren sonuçlar elde edilmiş.

ekran otizm, yalancı otizm, ekran bağımlılığı

Ekran maruziyetinin çocukların zihin sağlığına olan etkilerini ailelerin tutumları önemli derecede etkiliyor. Bu nedenle çocuğunuzla birlikte televizyon izlemek, ne izlediğini detaylandırmak ve yorumlamak, içeriği anlamalarına ve öğrenmelerine yardımcı olabilir. Onlarla birlikte izlemek, konuşma becerilerinin gelişimine katkıda bulunabilir ve çocuklara uygun ekran kullanımı için rol model sağlayabilir.

Ekran maruziyetinin olumsuz etkileri konusunda burada tekrar bir uyarı yapmak istiyorum: 3 yaşından önce yanlış bağlamda uzun süre ekrana maruz kalmanın çocukların dil, oyun ve yürütücü işlevleri için ciddi zararları olabilir. Bunları aşmak, çocuğunuzla birlikte güzel zaman geçirmek ve onun gelişimine katkıda bulunmak sizin elinizde.

*İlgili çalışma: https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2022.923370/full

Bu yazımla bağlantılı olarak otizm spektrum bozukluğu hakkında diğer yazdığım yazılara göz atabilirsiniz.

https://sefacosgun.com.tr/otizm-osb-dogru-bilinen-yanlislar/

https://sefacosgun.com.tr/otizm-testi/

Bir yanıt yazın

Whatsapp'tan yaz
Merhaba 👋
Sorularınız mı Var? Buradan Ulaşın.