Birçok aileden psikoterapistlerinin daha çok onları dinlediğini ve onlara sorular sorduğunu, ancak tavsiye vermediğini (psikoterapist tavsiye) duyuyorum. Bu yüzden ailelerin bir süre sonra hayal kırıklığına uğrayabileceklerini düşünüyorum. Çocuklarının yaşadıkları zorlukların bir an önce geçmesini istemeleri çok doğal. Ama psikoterapist tavsiye vermemek konusunda, emin olun sizin ve çocuğunuzun yararına. İşte neden böyle olduğunu açıklamak istiyorum.
Bu durumun aileler tarafından bazen yanlış anlaşıldığını anlamak önemlidir. Psikoterapist tavsiye vermezken, bu onların duygusal problemleri anlamak ve çözmek için gerekli bir süreçtir. Her bireyin durumu benzersiz olduğu için, genel bir tavsiye yerine, kişinin özel ihtiyacına uygun bir yaklaşım daha etkili olabilir. Bu nedenle psikoterapist tavsiye vermemek, terapinin bireyselleştirilmiş doğasının bir parçası olarak görülmelidir. Neden böyle olduğunu açıklamak isterim.
Doğrudan tavsiye genellikle yardımcı olmaz.
Çevrenizdeki kişilerle konuşurken genellikle doğrudan tavsiyede bulunurlar. Sizce çevrenizden aldığınız tavsiyeler gerçekten yararlı oluyor mu? Çoğu zaman öyle olmadığını görmüşsünüzdür. Ayrıca aldığımız tıp eğitimi sebebiyle ve ailelerin beklentileriyle tavsiyede bulunmamak, sorunun üzerine düşünebilmek için alan açabilmek sanıldığının aksine oldukça zordur. Psikoterapistlerin işi budur. Çünkü doğrudan tavsiyede bulunmak kişiyi güçsüzleştirir ve dolaylı olarak kişinin kendi çözümünü bulamayacağını düşündürür. Çoğu zaman insanlar öncelikle çözüm bulunmasına değil daha derinlerde dinlenmeye olan ihtiyacı dolayısıyla terapiste başvururlar. Sonrasında mevcut sorunlara kendi çözümlerini bulduklarında kalıcı fayda sağlarlar.
“İnsanlar hayatlarının en iyi uzmanlarıdır, terapistler ise terapi sürecinin uzmanıdır.”
Ailenizin ve çocuğunuzun hayatının tüm karmaşıklığını bütün nüanslarını sizden iyi kim bilebilir? Bütün aile hikayeniz, sizden önceki kuşakların hikayeleri sizce birkaç görüşmede kavranabilir mi?
Balık mı istiyorsunuz? Yoksa sizin ve çocuğunuzun balık tutmayı öğrenmesini mi istiyorsunuz? Eğer balık istiyorsanız, bu çocuğunuzun ve kendinizin öz becerilerinizin, destek sistemlerinizin ve kendinize güveninizin gelişmesini engeller, tam tersi sizi başkasına (terapiste) bağımlı kılar.
Çoğu insan istese de aslında doğrudan tavsiyeden hoşlanmazlar.
Bir mağazaya gittiğinizde satış elemanının yoğun baskısı olduğunda o ürünü almak konusunda ne hissediyorsunuz? Bu baskılar satın almanıza yardımcı oluyor mu? Genellikle beni uzaklaştırıyor. Peki, bir sorundan bahsettiğinizde ve birisi size hemen bir çözüm sunduğunda? Bu da genellikle iyi hissettirmez aksine bana göre cesaret kırıcı, güçsüzleştiricidir. Gerçek şu ki, çoğu insan ne yapacağının söylenmesinden pek hoşlanmaz. Ebeveynleri, onları dinlemeden gençlere çok sık ne yapmaları gerektiğini söylediğinde, onların isyan etmesine de şaşmamalı. Doğrudan tavsiye güçsüz hissettirebilir ve insanlar genellikle doğrudan tavsiyeye uymazlar, bu nedenle çoğu terapistin en yararlı bulduğu şey, sizi takip etmek ve kendi yolunuzu bulmanıza yardımcı olmaktır. Terapistlerin çoğu sizin ve çocuğunuzun kendi kendini yönetmenizi çok ister; istediğimiz şey derinden kendi kendine yeterlilik. Bu aynı zamanda doğrudan tavsiyenin sizden çalabileceği şeydir ; sorunları kendi başınıza çözemeyeceğinizi gösterir.
Doğrudan tavsiye, hem terapistler hem de danışanlar için sorumluluk yaratabilir.
Bir sorunla karşılaştığınızda terapistiniz size doğrudan bir tavsiyede bulunduğunda ve siz bunu uyguladığınızda; eğer durum daha da kötüleşirse, terapistinize muhtemelen kızar, belki de terapiyi bırakırsınız. Tam tersi terapistiniz çözümü işe yararsa gelecekte bir sorunla karşılaştığınızda terapistinize bağımlı olur, ondan bir çözüm istersiniz.
Bu yüzden terapiye başlamadan önce ne istediğinizi düşünmenizi tavsiye ederim. Sizin ve çocuğunuzun kendi becerilerinizi, kendi çözümlerinizi üretebilmesi sizler için uzun vadede çok daha sağlıklı olacaktır. Burada bir not düşmem gerekiyor. Tabi ki psikoterapistler ve psikiyatristler muhtemel krizler, acil olan durumlar gibi bazı durumlarda tavsiyede bulunabilirler. Bazı durumları hariç tutmak gerektiğini hatırlatmak isterim.
Psikiyatri ve psikoterapiler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, diğer yazılarımı inceleyebilirsiniz. Yazılarımı Görmek İçin Tıklayın. Aynı zamanda, güncel gelişmeler ve düzenli paylaşımlarım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz. İlgili bağlantıları ve daha fazlasını web sitemde bulabilirsiniz. Sizinle aynı düşünceleri ve ilgi alanlarını paylaşmaktan mutluluk duyarım.