Otizm Testi ve Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), toplumsal iletişim ve etkileşimde zorluk, kısıtlayıcı ve tekrarlayıcı davranışlar ile karakterizedir. Erken otizm tanısı ve otizm testi ile özellikle 2 yaş ve öncesinde tanı konulup etkin müdahalelerde bulunulan çocukların gelişimlerini önemli ölçüde pozitif yönde etkilemektedir.

Evde Otizm Testi ve Diğer Tanı Yöntemleri

Otizm nasıl anlaşılır? Otizm spektrum bozukluğunun tanısı için kullanılan yöntemler arasında detaylı anamnez, ayrıntılı fiziksel muayene ve nöropsikiyatrik testler bulunmaktadır. Otizmin nasıl anlaşıldığı sorusuna verilebilecek en net yanıt, çocuğun diğer insanlarla etkileşimine odaklanmak olacaktır. ADOS-2 ve ADI-R, otizm spektrum bozukluğunun tanısında altın standart olarak kabul edilen testler arasındadır. ADOS-2, çocuklarla yarı yapılandırılmış oyun senaryoları oluşturarak çocuğun kendisi ve çevresiyle kurduğu ilişkiyi ve davranışlarını incelemek için tasarlanmış bir programdır. ADOS-2’nin duyarlılık oranı %86-100, özgüllük oranı ise %68-100 olarak belirlenmiştir. Bu test klinisyen ile birlikte yüz yüze olarak yapılmaktadır. Evde otizm testi pek mümkün olmamakla birlikte genellikle otizm spektrum bozukluğunu değerlendiren ailelerin evde doldurabildiği formlar vardır.

Otizm tanısı
Otizm Spektrum tanısında kullanılan ADOS-2 seansından kesit

Amerika’daki Sunfield Center for Autism, ADHD and Behavioral Health tarafından düzenlenen ADOS-2 eğitimi ile, otizm tanısında altın standart olarak kabul edilen otizm testlerinden birini tamamladım. Bu eğitimim sayesinde, çocukların otizm spektrum bozukluğu olup olmadığını belirlemek için daha fazla yetkinlik kazandım. Sertifikamı buradan görebilirsiniz.

Otizmin Anlaşılması ve Sonrasında Gerekli Müdahaleler

Otizm, temelde bir iletişim problemi olduğu için, çocuk psikiyatristleri çocukla doğrudan iletişim kurmaya çalışmalıdır. ADOS-2, bu konuda klinisyenlere ve özel eğitim öğretmenlerine benzersiz bir bakış açısı sunmaktadır. Bu test sayesinde, çocuğun OSB olduğu belirlendikten sonra hangi eğitim yaklaşımının çocuk için en uygun olduğuna karar verilebilmekte ve çocuğun ihtiyaçları doğru bir şekilde belirlenebilmektedir.

ADOS-2’nin Türkiye’de eğitimi bulunmamakla birlikte, İngiltere ve Amerika’da bu eğitimler düzenlenmektedir. Bebek modülü de dahil olmak üzere 5 modülden oluşan ADOS-2, çocuğun dil becerileri ve kronolojik yaşına bağlı olarak uygulanır. ADOS-2 otizm testi, ortalama olarak 45-60 dakika sürmekte ve 12 aylıktan itibaren her yaştaki çocuklara uygulanabilmektedir.

ADOS-2 görüşmelerine örnekler:

1- https://www.youtube.com/watch?v=YGoQky24b9M

2-https://www.youtube.com/watch?v=US90ZQyKHR8

3-https://www.youtube.com/watch?v=S4nfUsoyowE

Otizm hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Otizm Spektrum Bozukluğu ile ilgili yazmış olduğum yazıyı inceleyebilirsiniz: https://sefacosgun.com.tr/otizm-spektrum-bozuklugu-nasil-anlasilir/

Çocuğunuzun otizm olabileceğine dair bir endişeniz (anne ve babaların bu konuda endişeleri oldukça anlamlı) varsa vakit kaybetmeden çocuk ve ergen psikiyatristiyle görüşmelisiniz. Eğer benimle görüşmek, çocuğunuzun gösterdiği farklılıkları anlamak istiyorsanız randevu sekmesinden randevu talebinde bulunabilirsiniz. (Randevu Talebi)

Bir yanıt yazın

Whatsapp'tan yaz
Merhaba 👋
Sorularınız mı Var? Buradan Ulaşın.