Ergenlerde kafein bağımlığı artıyor ve gençlerde kafein bağımlılığın belirtileri görülüyor. Enerji içecekleri ve kahve gençler arasında giderek daha popüler hale geliyor.Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun kahve tüketiminin sağlık sınırda olup olmadığını veya onun kahveye bağımlı hale gelip gelmediğini söylemek zor olabilir. Uygun miktarlarda kahve tüketimi faydalı olsa da aşırı kafein alımı uzun vadede ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Ebeveynler olarak, gençlerde kafein bağımlılığının belirtileri, ergenlik çağındaki kafein bağımlılığının nasıl ele alınacağını bilmek ve kafein bağımlılığı olan gençleri desteklemenin yollarını anlamak önemlidir.
Ergenlerde Kafein Bağımlılığının Belirtileri
Bunu kesin olarak söylemek zor olabilir fakat şunlar olduğunda kafein bağımlılığından bahsedebiliriz:
- Günde 500 mg’dan fazla kafein tüketmek (yaklaşık 4 fincan kahve)
- Gece geç saatlerde veya sabahın erken saatlerinde kahve tüketmek
- Her gün kahve tüketmek
- Kahve içmediğinde gergin ve huzursuz olmak,
- Kahve tüketilmediğinde baş ağrısı ve mide bulantısı yaşamak
- Sabah kahve içmediğinde konsantre olmakta zorluk yaşamak
Gençlerdeki Artmış Kafein Tüketiminin Uzun Vadeli Riskleri
Aşırı kafein tüketimi, ergenler için uzun vadeli ve ciddi sağlık etkilerine sahip olabilir. Aşırı kafein tüketimi kalp çarpıntısına, kaygıya, uykusuzluğa, dehidratasyona ve mide sorunlarına yol açabilir. Kafein, çocuğunuzun okulda odaklanma ve konsantre olma becerisini de engelleyebilir. Ek olarak, araştırmalar, yüksek düzeyde kafein tüketiminin ergenlerde depresyon riskinin artmasına neden olabileceğini göstermiştir. Bunların yanında kalsiyum emilimini azalttığı için osteoporoz riskini de artırabileceği söylenmektedir.
Gençlerde Kafein Yoksunluğunun Belirtileri
Çocuğunuz uzun bir süre çok fazla kafeinli içecek kullanıyorsa ve sonra aniden bunları kullanmayı bırakırsa, kafeini bırakmayla ilişkili semptomlar yaşayabilir. Yaygın semptomlar arasında;
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Sinirlilik
- Konsantrasyon Güçlüğü
- Depresyon
Ebeveynlerin bu belirtilerin farkında olmaları önemlidir, böylece gençlerinin deneyimleyebilecekleri yoksunluk belirtileriyle başa çıkmalarına yardımcı olabilirler.
Kafein Bağımlılığı olan Çocuğunuza Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Çocuğunuzun yukarıdaki potansiyel kafein bağımlılığı belirtilerinden herhangi birini gösterdiğini fark ederseniz, onunla kahve tüketim alışkanlıkları hakkında konuşmanız gerekir. Konuşmanıza aşırı kafein tüketimiyle ilişkili uzun vadeli zihinsel ve fiziksel sağlıkları hakkında riskleri (kalp çarpıntısı, kaygı, uykusuzluk, tansiyon yüksekliği, yorgunluk, osteoporoz gibi) tartışarak başlayın. Daha sonra bitki çayları, su, soda ve decaf kahve gibi, kafeinli içeceklerin daha sağlıklı alternatiflerini tartışın. Son olarak, çocuğunuza alımını nasıl azaltacağına dair ipuçları verin (enerji içeceklerinden kaçınmak veya kendilerini günde bir fincan kahve ile sınırlamak gibi). Kafein alımını azalttığında ortaya çıkabilecek huzursuzluk için yoga ve meditasyon faydalı olabilir. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak çocuğunuzun kahveyi azalttığında ortaya çıkabilecek yorgunluk için iyi gelebilir.
Gençler İçin Sağlıklı Kafein Tüketimi Rehberi
Amerikan Pediatri Akademisi (APA), ergenlerin günde 100 mg’dan (yaklaşık bir fincan kahve) fazla kafein tüketmemelerini önermektedir. Aynı zamanda APA çocuk ve gençlerin diyetlerinde enerji içeceklerinin yerinin olmadığını fdaa belirtmektedir. Ebeveynlerin, gençlerinin bu yönergeyi takip ettiğinden ve günde 500 mg’dan (yaklaşık dört fincan) fazla kafein tüketmediğinden emin olmaları önemlidir. Buna ek olarak, ebeveynler, uyku düzenini etkileyebileceğinden, gençleri gece geç saatlerde veya sabah erken saatlerde kafein alımlarını sınırlamaya teşvik etmelidir.
Gençler için Kafeine Alternatifler
Kafeinli içecekler yerine gençlerin deneyebileceği pek çok sağlıklı alternatif var. Bunlar arasında papatya veya nane çayı gibi bitki çayları; maden suyu; donmuş meyve ile yapılan smoothie’ler ve kafeinsiz kahve.
Sonuç olarak, gençlerde kafein tüketimi giderek artmaktadır. Bu yüzden bu konuda ailelerin bilgi sahibi olması, kafeinin kısa ve uzun dönem etkilerini önlemek adına önemli olacaktır.
Çocuk ve gençlerin zihin sağlığı hakkında yazdığım diğer yazılara blogumdan ulaşabilirsiniz.