İçimizdeki Çocukla İletişim: Kendi Kendine Terapi ve İyileşme Yolları

Çocukluk dönemimiz, yetişkinlik hayatımızı ve kişiliğimizi büyük ölçüde etkiler. İyi tecrübeler bizi olumlu yönde şekillendirirken, kötü tecrübeler ve duygusal travmalar içimizde yaralar bırakabilir. İçimizdeki çocukla konuşmak ve bu yaraları iyileştirmek, bizi daha sağlıklı ve mutlu bir yetişkinliğe yönlendirebilir.

İçimizdeki Çocukla İletişim: Nasıl ve Neden?

İçimizdeki çocuk kavramı, Carl Jung tarafından ortaya atılmıştır. Bu kavram, çocukluk dönemimizde yaşadığımız deneyimler ve bu deneyimlerin yetişkinlikteki davranışlarımızı nasıl şekillendirdiğini ifade eder. İçimizdeki çocukla konuşmak, geçmişimizle yüzleşmemizi, korkularımızın kökenini anlamamızı ve çocuklukta bize güven veren ama sonradan unuttuğumuz anlara geri dönmeyi sağlar.

İçimizde İyileşmesi Gereken Bir Çocuk Olduğunu Nasıl Anlarız?

İçimizdeki çocuğun iyileşmeye ihtiyacı olduğunu anlamak için bazı belirtilere dikkat etmek gerekir:

  • Duygularınızı bastırma ve saklama eğilimindeyseniz
  • Kendinizi ancak başarılarınızla değerli hissediyorsanız
  • Başarısızlık, özsaygınıza zarar veriyorsa
  • İnsanlardan onay bekliyor ve yardım almadan hiçbir şeyi halledemeyeceğinizi düşünüyorsanız
  • Aile bireylerinizle ve partnerinizle aranıza sınır koymaktan çekiniyor ve yapamıyorsanız
  • Küçük ve hafif eleştirilerde dahi yıpranıyorsanız

İçimizdeki Çocuğu İyileştirmenin Yolları

İçimizdeki çocuğu iyileştirmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır:

  1. Sorular Sorun ve Diyalog Oluşturun: Kendi kendine terapi ve içimizdeki çocukla konuşmak konusunda en yardımcı uygulama kendinize sorular sormaktır. İçinizdeki çocuğu daha yakından tanımak için çeşitli sorular sorabilirsiniz.
  2. Mektup Yazın: Çocukluğunuza veya gençliğinize bir mektup yazabilirsiniz. O zamanlar en çok endişe ettiğiniz konular hakkında rahatlatıcı şeyler yazarak kendinizi cesaretlendirebilirsiniz.
  3. Aktiviteler: İçinizdeki çocuğun yani çocuk olan sizin en sevdiği mekanlarda vakit geçirebilir, sevdiğiniz filmleri tekrar izleyebilir, en sevdiğiniz kitapları tekrar okuyabilirsiniz.
  4. Meditasyon: Hafif bir müzik eşliğinde meditasyon yaparak çocukken sizi en mutlu eden anları ve yetişkin hayatınızda bu anlara benzer deneyimlerinizi düşünün.
  5. Size Ait Olmayan Kararları Saptayın: Çocukken özellikle aileden kaynaklı yaşanan yetersizlik duygusu, bir yetişkin olduğunuzda da peşinizi bırakmayabilir.
  6. Kendinizi Takdir Edin: Küçük bir çocukken hayalini kurduğunuz ve yetişkin olduğunuzda başardığınız her şey için kendinizi içten bir şekilde takdir edin.

Bir yanıt yazın

Whatsapp'tan yaz
Merhaba 👋
Sorularınız mı Var? Buradan Ulaşın.