Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bireylerin düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirerek duygusal
tepkilerini ve genel yaşam kalitelerini iyileştirmeyi hedefleyen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Tedavi
kılavuzlarında bir çok ruh sağlığı bozuklukları için en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğu vurgulanır. BDT, düşünceler, inançlar ve tutumlar gibi bilişsel çarpıtmalara ve bunlarla ilişkili davranışlara meydan okumaya ve bunları değiştirmeye odaklanır. Bu, duygusal düzenlemeyi iyileştirmeye ve mevcut sorunları çözmeyi hedefleyen kişisel başa çıkma stratejileri geliştirmeye yardımcı olur.

BDT’nin Temel İlkeleri

BDT’nin temel ilkeleri, bireyin düşünceleri, duyguları ve davranışları arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. BDT, bireyin olumsuz düşünce kalıplarını ve davranışlarını tanımlamasına ve değiştirmesine yardımcı olur. Bu süreçte, bireyler daha sağlıklı düşünce ve davranış kalıplarını benimser.

BDT’nin Etkinliği

BDT, çocuk ve ergenlerdeki anksiyete bozukluğunun, major depresif bozukluğunun, obsesif-kompulsif
bozukluğun, yeme bozukluklarının, travma sonrası stres bozukluğunun, davranış bozukluklarının
tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Bazı araştırmalar, BDT’nin majör depresif bozukluk, obsesif
kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi ruhsal bozuklukların tedavisinde
ilaçlarla birlikte kullanıldığında en etkili yöntem olduğunu göstermektedir. BDT, saldırganlık ve davranım bozukluğu da dahil olmak üzere çocuk ve ergenlerdeki psikolojik bozuklukların çoğunda ilk tedavi yöntemi olarak önerilmektedir.

BDT’nin Tarihi ve Evrimi

BDT’nin kökleri 20. yüzyılın başlarında davranış terapisinin gelişimine ve 1960’larda bilişsel terapinin gelişimine kadar uzanmaktadır. Bu iki terapi daha sonra birleşerek bugün BDT olarak bildiğimiz terapiyi oluşturmuştur. Hem davranış hem de bilişsel terapilerin teorik ve teknik temellerinin bu şekilde birleştirilmesi BDT’nin “üçüncü dalgasını” oluşturmuştur. Bu üçüncü dalganın en önde gelen terapileri
diyalektik davranış terapisi ile kabul ve bağlılık terapisidir.

BDT’nin Uygulanması

BDT hem bireysel hem de grup ortamlarında kullanılır ve teknikler genellikle kendi kendine yardım
uygulamaları için uyarlanır. Bazı klinisyenler ve araştırmacılar bilişsel yönelimli iken, diğerleri daha
davranışsal yönelimlidir. İmgesel maruz bırakma terapisi gibi müdahaleler her iki yaklaşımı da birleştirir.

BDT’nin Geleceği

Araştırmalar devam ettikçe, BDT’nin etkinliği ve uygulaması muhtemelen genişleyecektir. Bilgisayarlı BDT (cCBT) gibi teknolojinin entegrasyonu, depresyon ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde umut vaat ettiğini göstermiştir. Gelecekte BDT’nin uygulanmasında ve erişilebilirliğinde daha fazla ilerleme görülebilir ve bu da BDT’yi ruh sağlığı tedavisinin daha da ayrılmaz bir parçası haline getirebilir. Klinik uygulamamda da online BDT uygulamaları ile yüz yüze BDT uygulamalarının benzer etkinliği olduğunu deneyimliyor, seanslara yüz yüze katılımda zorlanan çocuk, genç ve aileler ile online olarak çalışıyorum. Eğer bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa ön görüşme talebinde bulunabilir, sizlere yardımcı olup olamayacağımı birlikte değerlendirebiliriz.

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)

Şema Terapi

Psikiyatrik Muayene

Whatsapp'tan yaz
Merhaba 👋
Sorularınız mı Var? Buradan Ulaşın.