Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde aileler neler yapabilir?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkat, konsantrasyon, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ile seyreden nörogelişimsel bir bozukluktur. Ülkemizde yapılan sıklık çalışmasında 8 çocuktan 1’inde görülmekte olup, okul öncesi ve okul çağı çocuklarında oldukça sık görülmektedir. DEHB, erken tanı ve etkin müdahaleler ile yaşıtlarıyla benzer bir hayat sürdürebilir, ileride ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar (akademik ve iş hayatında başarısızlık, ilişki zorlukları, adli olaylar, madde kullanımı gibi) engellenebilir. Gündelik yaşantının yanı sıra akademik alanda da ciddi zorluklara sebep olan DEHB’nin tedavisinde medikal (ilaç) ve medikal olmayan yöntemlerin (dehb ilaçsız tedavi) etkinliği birçok kez değerlendirilmiştir. Medikal tedavilerin DEHB tedavisinin erken döneminde etkinliği gösterilmesine rağmen uzun dönem etkinliği ile halen bilgilerimiz kısıtlıdır. Medikal olmayan tedaviler içerisinde ise “ebeveyn eğitimi (parenting training)” bütün tedavi kılavuzlarında önerilen tek medikal olmayan müdahaledir.
DEHB Anne Baba Eğitimi
Birçok ülkede (İngiltere, Amerika, Kanada gibi) yayınlanan tedavi kılavuzlarında ergenlik öncesi DEHB tedavisinde her basamakta önerilmekle birlikte, okul öncesi dönemde ise önerilen tek tedavi yöntemidir. Etkinliği birçok kez gösterilmiş olan ebeveyn eğitiminde amaç, ebeveynlerin davranışlarındaki değişimle paralel olarak çocuğun davranışlarının değişmesidir. Ebeveyn eğitiminin DEHB’nin dikkat ve konsantrasyon alanındaki semptomlar üzerine etkinliği ile kanıtlar kısıtlı olmasına rağmen davranış problemleri ve sosyal ilişkiler üzerine oldukça etkili olduğu görülmüştür.
DEHB Aile Eğitimi İçeriği
Günümüze kadar DEHB ile ilgili pek çok ebeveyn eğitim modeli ortaya konulmuştur. Klinik ortamda etkinliğini birçok kez gördüğümüz ebeveyn eğitiminin içeriğini oluştururken bilimsel literatür gözden geçirilmiş, alandaki uzmanlarla ortak uzlaşı ile oluşturulmuştur. Eğitim içeriğini oluştururken DEHB’li çocuğu olan ebeveynler hedeflenmesine rağmen eğitim içeriğinde bulunan birçok beceri eğitimi her anne babanın kazanması gereken beceriler olduğuna inanıyoruz. Yedi modülden oluşan ebeveyn eğitimi toplamda 3 hafta sürmesi planlanmıştır. Pazartesi ve çarşamba günleri saat 20:00’de başlayacak olan eğitimler yaklaşık iki saat sürmesi beklenmektedir. Eğitimin etkinliğinin yüksek olması için eğitimlerin karşılıklı etkileşim içerisinde ilerlemesini planlanmıştır. Bu yüzden eğitimin kontenjanı 25 olarak belirlenmiştir.
DEHB Eğitiminin Amacı
Grup terapisi olarak dizayn edilen bu eğitim ile ebeveynler kısa sürede DEHB konusunda kendilerini daha yeterli hissedebileceklerini ve çocuklarının hayatlarında çok daha etkili olabileceklerini düşünüyoruz. Daha da önemlisi uzun dönemde kullanılan medikal tedavilerin süresinden dozuna, çocuklarının ve kendilerinin hayat kalitelerinden yaşadıkları strese kadar hayatlarında çok daha geniş alanlarda değişikliklerin olmasını bekliyoruz.
Eğitimi verecek olan uzmanların listesi ;
- Dr. Sefa Coşğun: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Ne değildir? Etkinliği gösterilen ve gösterilemeyen tedaviler.
- Uzm. Kln. Psk. Hande Pehlivan : Yürütücü işlev nedir? Etki alanları nelerdir? Çocuğunuzun yürütücü işlevlerini nasıl destekleyebilirsiniz?
- Uzm. Dr. Sefa Coşğun: Özel oyun saati
- Uzm. Kln. Psk. Gizem Gürleyen : Pozitif pekiştireç nasıl kullanılmalıdır ?
- Uzm. Kln. Psk.Gizem Gürleyen: DEHB’li çocuğa eşlik etmek: Sınırlar, kurallar ve rutinler
- Uzm. Kln. Psk. Cansu Güney : Duygu durum düzenleme becerilerini nasıl geliştirebiliriz?
- Uzm. Kln. Psk. Burçin Büyükkaradağ: DEHB’li çocuklarda sık görülen problemli davranışlar, problem çözme becerileri ve yaşam alanlarının düzenlenmesi
Toplam Süre: 14 Saat
Eğitime Kayıt Olmak için:
drsefacosgun@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Sizi en yakın güncel eğitim tarihini iletirim.
- *Daha önceki katılımcıların yorumlarını merak ediyorsanız: https://www.instagram.com/p/Cj5dqi2IUWP/*
- Eğitim ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlar kısmına yazarak sorabilirsiniz.